Det handlar om ett så kallat KUB-test som sker med ultraljud och blodprov. Då går det att med relativt stor säkerhet säga om barnet har en kromosomavvikelse eller inte.
Idag görs det fostervattenprov i Västerbotten för att upptäcka en eventuell kromosomförändring hos barnet, men en sådan undersökning medför risker. Ungefär 1 av 200 som genomgår fostervattenprov råkar nämligen ut för missfall eller andra komplikationer.
Den som vill göra KUB-testet måste därför åka till Sundsvall eller ännu längre söderut och bekosta testet själv.
Störst risk för kvinnor över 35 år
De som löper störst risk att få ett barn med kromosomavvikelse är kvinnor över 35 år och det är enligt förslaget till landstingsstyrelsen de som i första hand kommer att erbjudas KUB-test i Västerbotten.
Men även de som är rejält oroliga under graviditeten bör få göra testet. En inte helt lätt bedömmning.
– Där blir ju svårt att bedöma vem som är tillräckligt orolig, säger Rolf Schliker, överläkare vid kvinnokliniken i Skellefteå.
Landstinget har ej råd att testa alla
Han pekar på att de flesta graviditeter medför en viss oro. Landstinget har knappast råd att testa alla oroliga.
Det rör sig också om en het och komplicerad etisk fråga. Resultatet av testerna blir antagligen att två fler foster med kromosonförändringar upptäcks per år i länet.
I Stockholm går det redan idag att göra KUB-test. Där har det visat sig att fler graviditeter avbrutits sedan testerna införts.