De senaste åren har Anticimex märkt av en ökad aktivitet av råttor på Västerslätt i Umeå. Med nya digitala råttfällor ska kloakerna undersökas. Foto: Simon Engstrand/SVT

Ökad aktivitet av råttor – digitala fällor ska hjälpa till

Uppdaterad
Publicerad

Med nya digitala råttfällor ska kloakerna på Västerslätt undersökas. Frågan är om aktiviteten av råttor ökar där nere.
– I Västerbotten har vi i många år varit förskonade från problem med råttor, men de senaste åren har vi sett ökad aktivitet ovanför marken, säger Jonas Sandström på Anticimex.

De senaste åren har Anticimex märkt av en ökad aktivitet av råttor på Västerslätt i Umeå. Orsaken är hur vi människor beter oss, menar Jonas Sandström på Anticimex, och han pekar på byggprojekt med grävningar som förändrar råttornas miljö – och tvingar dem söka sig till en annan plats.

– Råttproblemen har börjat starta här i Västerbotten. Vi ser en tendens till att det ökar hela tiden, säger Jonas Sandström.

Råttorna har blivit vanligare ovanför marken. Nu ska Anticimex och Vakin undersöka om de även blir vanligare nere i kloakerna på Västerslätt.

”Det här är framtiden”

Till sin hjälp har de nya digitala råttfällor. De är helautomatiserade och något utav det modernaste inom branchen. Några av fördelarna ska vara effektiviteten, övervakning dygnet runt och att man slipper använda bekämpningsmedel.

– Det här är framtiden. Användningen av bekämpningsmedel minskar hela tiden. Det ligger i tiden att minska användningen av bekämpningsmedel för att uppnå miljömål, säger Per Olofsson på Anticimex.

Han fortsätter:

– När systemet funkar som det ska är det i princip underhållsfritt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer