Foto: Alva Jonsson/SVT

Studie vid SLU i Umeå visar på kraftigt ökade nivåer av kol i grundvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Förekomsten av kol i grundvattnet har kraftigt ökat. Det visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå. Forskaren är osäker på vad detta innebär. Men det skulle kunna fördröja klimatförändringarna.

– Grundvattnet kan ses som en bromskloss i kolets kretslopp, det kanske kan fördröja klimatförändringarna men det är oklart i vilken omfattning, säger Marcus Klaus.

I studien vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå har man gått igenom analysresultat från vattenprover mellan 1980 till 2020. Proverna är tagna av Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Resultatet visar en kraftigt ökad halt av koldioxid och andra former av oorganiskt kol i hela landet. De senaste 40 åren har halterna i grundvattnet ökat med 28 procent.

– Det här är en viktig upptäckt som kan hjälpa oss att bättre förstå klimatsystemet, säger Marcus Klaus, naturgeografen på SLU som gjort studien.

Skogens tillväxt kan vara orsaken

Vad den ökade nivån av kol i grundvattnet beror på är inte säkert, men tre potentiella förklaringar pekas ut.

En orsak skulle kunna vara att luftföroreningarna minskat , de påverkar hur bergarter bryts ner vilket i sin tur påverkar omsättningen av oorganiskt kol.

Klimatförändringarna kan också vara anledningen. När vi har ett varmare klimat ökar nedbrytningen av humusämnen, alltså nedbrutna växt- och djurdelar, som finns i marken och grundvattnet och det producerar koldioxid.

En tredje orsak skulle kunna vara markanvändningen, skogarna växer snabbare i Sverige nu än för 40 år sedan- och träden tar upp koldioxid som de sedan släpper via rötter och marklevande organismer ner i grundvattnet.

Behövs mer forskning

Vad de ökade halterna innebär för klimatförändringarna är ännu inte säkert. Grundvattnet kan bli ytterligare en källa till koldioxidutsläpp, eller fortsätta lagra mer koldioxid.

– Det behövs mer forskning på det här ämnet, än så länge kan vi bara spekulera kring när kolet släpps ut i atmosfären igen. Men vi vet att grundvattnet spelar en central roll i kolkretsloppet och det glöms ofta bort, säger Marcus Klaus.

Hör Marcus Klaus berätta mer hur resultaten i studien kan tolkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.