– I dagsläget ser vi att vi inte har så många ansökningar på de lediga tjänster vi har ute så söktrycket är inte jättestort, säger Charlotta Lindqvist Barsk. Foto: SVT

Umeå kommun skulle behöva anställa 230 personer för att ta bort delade turer

Publicerad

I Umeå utreds avskaffandet av delade turer och nattarbetstidsförkortning, så kallade hälsoscheman, för vårdpersonal. Men det riskerar att bli en dyr historia. 

– Det kommer behövas mer personal och trycket är inte jättestort på våra lediga tjänster, säger Charlotta Lindqvist Barsk,  chef för vård- och omsorgsboenden i Umeå kommun.

I november beslutade en oenig äldrenämnd i Umeå kommun att avskaffandet av nuvarande nattarbetstidsförkortning, så kallade hälsoscheman, och delade turer ska utredas. Den nuvarande nattarbetstidsförkortningen för de som jobbar ständig natt, har kritiserats då de anställda jobbar kortare nattpass istället för att det faller ut lediga dagar. Men för att de ska kunna avskaffas krävs mer personal och pengar.

– Det krävs 25 nyanställda och kommer kosta 23 miljoner och jag har inte fått 23 miljoner extra, säger Charlotta Lindqvist Barsk, chef för vård- och omsorgsboenden.

Mer personal krävs

Delade turer föreslås avskaffas 2024, men även det kräver stora nyanställningar – ungefär 230 personer behöver anställas.

– I dagsläget ser vi att vi inte har så många ansökningar på de lediga tjänster vi har ute så söktrycket är inte jättestort, säger Charlotta Lindqvist Barsk.

Kan ni få ekonomiskt tillskott för att detta ska kunna genomföras?

– Det är politikerna som måste svara på det. Men redan idag är det tajt ekonomiskt sett till behoven.

Just nu utreds frågan av en arbetsgrupp där även fackförbunden ingår. I mars ska de återrapportera till äldrenämnden.

Förslaget att avskaffa den nuvarande nattarbetstidsförkortningen och delade turer drevs igenom av Vänsterpartiet tillsammans med Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet. Socialdemokraterna och Miljöpartiet yrkade för avslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.