Enligt Stephan Stenmark är kondom fortsatt det bästa skyddet mot könssjukdomar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ökning av könssjukdomar i länet

Uppdaterad
Publicerad

Fler personer än vanligt i länet fick klamydia, gonorré och syfilis under 2019. Det är en utveckling som oroar Region Västerbottens smittskyddsläkare.

Antalet diagnoser med könssjukdomar ökar i länet och de flesta är smittade i Sverige och i Västerbotten där majoriteten är smittade i länet. Störst tal ser man för klamydia.

– När det gäller klamydia som har största tal har vi de senaste åren haft en sjunkande trend. Men våren 2019 såg vi ett trendbrott som höll i sig året ut. Den enda rimliga tolkning vi kan göra är att fler ta risker och att det finns mer klamydia ute i samhället. Detta är också en trendökning i hela Norrland, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

Stenmark säger dock att man inte hunnit analysera allt än men att den vanligaste åldersgruppen för klamydia är 20-24 år, enligt honom tror de flesta tror att det är tonåringar som skulle vara den vanligaste åldersgruppen men så är det alltså inte.

”Det är oroande”

Hur ser ni på den här utvecklingen?

– Vårt uppdrag är för att minska smitta i samhället så vi tar alla sådana här ökningar på allvar och tycker att det är oroande. Vi vill vara tydliga med att kondom fortfarande är bästa skyddet. Man måste få ha sex hur mycket man vill men det gäller att skydda sig, speciellt vid nya och tillfälliga kontakter, säger Stephan Stenmark.

Men Region Västerbotten har också ett ansvar i frågan menar Stephan Stenmark. Regionen vill att det ska vara lätt att testa sig och därför jobbar man också för att ha en hög tillgänglighet till provtagning, behandling och sexuell hälsa.

Statistik över könssjukdomar i Västerbotten 2019

• Klamydia 798 (623)

• Gonorré 37 (30)

• Syfilis 10 (2)

2018 års siffra står i parentesen

Källa: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.