Okunskap om hjärtstartare – en livsfarlig brist

Publicerad

Hjärt-Lungfonden varnar för en livsfarlig kunskapsbrist. Det handlar om landets hjärtstartare och att de allra flesta inte känner till var de finns.

Nästan två av tre svenskar har inte koll på var den närmsta hjärtstartaren finns. Det visar en SIFO-undersökning från Hjärt-Lungfonden, som själva kallar det för en livsfarlig kunskapsbrist.

– Jag antar att det finns på alla firmor och här i butikerna, och att expediterna vet hur de ska användas. Jag antar, men jag vet inte, säger Eivor Norqvist när SVT träffar henne på stan.

”Otroligt beroende av allmänheten”

Samtidigt berättar Ronny Friberg, ambulanschef i Umeå, att när det kommer till hjärtstopp så är deras arbete väldigt beroende av att allmänheten påbörjar Hjärt-lungräddning redan innan ambulansen hunnit på plats.

– Vi är otroligt beroende av att allmänheten, att någon påbörjar återupplivning innan ambulansen hinner fram, säger han.

– Nu har ju detta kompletterats med något som man i ambulanssjukvården haft många år, nämligen hjärtstartare. Och eftersom hjärtstartarna dessutom blivit fantastiskt enkla kan vem som helst använda dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer