Olaglig bilskrot: Polisen utreder föroreningar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en risk att miljöfarliga ämnen runnit ut i grundvattnet och i en å som finns i anslutning till den olagliga bilskrot som Västerbottensnytt berättade om i Skellefteå kommun igår. Polisen har nu tagit prover i området.

Något undangömt bakom en fastighet utanför Skellefteå ligger mängder av tillplattade bilar kvar under ett tunt snötäcke. Det är här som den 56-årigen mannen misstänks ha bedrivit en olaglig bilskrot.

Har tagit prover

Att skrota bilar är en miljöfarlig verksamhet som kräver tillstånd från Länsstyrelsen. Det finns idag sex bilskrotar med tillstånd i Västerbotten. När en bil skrotas där får inga vätskor från bilarna komma ens i närheten av ett avlopp.

Polisen har nu tagit prover i fastighetens brunn och där finns en risk att miljöfarliga ämnen hamnat i grundvattnet och i en närliggande å. Än har inte provsvaren kommit.

Annonserade i reklamblad

56-åringen har i många år annonserat i reklamblad och på internet att han gratis hämtar skrotbilar som folk vill bli av med. En affärsidé som lönade sig när det fanns en skrotningspremie. Men när premien slopades började han istället själv sköta skrotningen.

– Det är ändå lite pengar i en bil. Stålpriset idag är ganska bra så det är väl därför, konstaterar bildemontöreren Joakim Backman vid Skellefteå bilskrot.

Patrik Samuelsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.