Olyckan inträffade längs E12 söder om Umfors på lördagen. Foto: Google Earth

Olycka med flera bilar längs E12 utanför Hemavan

Uppdaterad
Publicerad

Flera vuxna och en bebis har förts till sjukhus efter att tre bilar krockat på E12 utanför Hemavan på lördagen.

Ett stort räddningspådrag kallades ut efter larmet om olyckan som skedde omkring 10.40 på lördagen i det södergående körfältet av Europavägen söder om Umfors, i Storumans kommun.

Ambulanser från Storuman, Sorsele och norska Mo i Rana kallades till platsen, dessutom helikoptrar från Östersund och Lycksele.

Räddningstjänst från Tärnaby var snabbt framme på platsen och dessutom en läkare som råkade passera platsen privat.

– Alla är ute ur bilarna. De talar inte svenska så vår personal och läkaren har svårt att bedöma skadeläget, säger Lars-Erik Sundqvist, räddningschef i beredskap.

Fyra personer till sjukhus

Det är flera vuxna och en bebis inblandade i krocken. Enligt polisen är nio personer inblandade totalt, medan räddningstjänstens uppgift talar om fyra personer, varav den ena är bebisen.

– Bilen där barnet suttit har krockkuddar löst ut. Barnet är undersökt tre gånger och har inga upptäckbara skador, säger Sundqvist.

En äldre kvinna har klagat på smärtor i nacken. Totalt förs fyra personer från platsen till sjukhus för vård. En av dem är barnet.

– Eftersom det är ett spädbarn vill man ta det säkra före det osäkra, säger Sundqvist.

Hund sprang ut på vägen

Enligt uppgifter skedde olyckan när en hund sprang ut på vägen. En av bilarna tvingades då tvärnita, men körde på hunden som dog. En annan bilist stannade vid olyckan och därefter har en tredje bilist kört in i de två stillastående bilarna.

Det rådde ett tag totalstopp i bägge riktningarna längs vägen och köer bildades. Vid 11.40-tiden flöt trafiken lite försiktigt på platsen när ambulansen från norska Mo i Rana anlände.

Helikoptern från Östersund hade då återvänt hemåt, eftersom den inte behövdes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.