Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag vill råda föräldrar att vara hälsosamt misstänktsamma mot sina barn” – hör trafikpolisen om problemen med A-traktorerna. Foto: SVT

Olyckor med A-traktorer ökar – polisen varnar: ”Det handlar om liv och död”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler olyckor med A-traktorer rapporteras från Västerbotten och under år 2020 ökade antalet olyckor rejält. Trafikpolisen Janne Belander menar att skicken på fordonen och föräldrarnas ansvar är viktigt för att undvika olyckor.

– Det är barn vi pratar om och det handlar om liv och död.

Under 2020 var det ett tio-tal olyckor i länet där minst en A-traktor var inblandad, vilket är en ökning jämfört med tidigare år. Detta är något som oroar polisen.

– De trimmar upp A-traktorerna så de går som vanliga personbilar. Sen är det också en kombination av dåliga däck och hala vägar som gör att olyckorna är framme, säger Jan Belander.

Skickar ut brev till föräldrar

Polisen tillsammans med flera skolor i länet har skickat ut brev till vårdnadshavare som har motorburna ungdomar för att lyfta ungdomars säkerhet i trafiken.

”Som förälder är det viktigt att veta att du har det yttersta ansvaret för att ditt barn kör säkert och lagligt” ... ”Vi vill samtidigt uppmuntra dig till att föra en bra dialog där hemma kring trafiksäkerhetsfrågor och barnets fordon”, skriver polisen i södra Lappland på sin Facebook-sida.

Regeringen startar utredning

I juli 2020 förenklades de tekniska kraven för ombyggnation av en bil till A-traktor. Sedan dess har antalet registrerade A-traktorer ökat – även olyckor med A-traktorer ökade med 46 procent i hela landet under 2020.

Regeringen vill nu styra upp regelverket för fordonen, för att göra dem säkrare och minska störningar för annan trafik. Förslaget till detta är att se över krav på bilbälte, strängare krav på förarutbildning och högre hastighet.

Hör Janne Belander om problemen med A-traktorerna i klippet ovan.

Tabellen nedan visar antalet rapporterade olyckor med personskada där minst en A-traktor/epa-traktor varit inblandade.

2017

Måttlig olycka: 0

Lindrig olycka: 2

2018

Måttlig olycka: 2

Lindrig olycka: 2

2019

Måttlig olycka: 1

Lindrig olycka 2

2020

Måttlig olycka: 1

Lindrig olycka: 10

Källa: Strada/polis/sjukvård

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer