Math Bollen, professor i elkraftteknik vid Luleå tekniska universitet, berättar vad ett troligt scenario skulle vara om flera miljoner personer skulle koka vatten samtidigt. Foto: Randi Gitz/SVT

Professorn reder ut: Klarar elnätet att alla Mellotittare kokar vatten samtidigt?

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga ökningen av elbilar har skapat en oro för hur elnätet ska klara av den ökade efterfrågan på el. Hur mycket klarar nätet – vad händer till exempel om alla Mellotittare skulle få för sig att koka vatten samtidigt? Math Bollen, professor i elkraftteknik, förklarar vad som är ett troligt scenario.

När man pratar om el så kan det snurra till sig rejält. Det är terawattimmar och kapacitet på nätet och effekt. Man pratar också om att vi inte har elbrist i Sverige, men däremot kapacitetsbrist – inte så lätt alla gånger.

Math Bollen, professor i elkraftteknik vid Luleå tekniska universitet, förklarar det med effekttoppar i en jämförelse med en kväll med Melodifestivalen.

I klippet berättar han om vad som händer om alla tittare skulle bli sugna på te samtidigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.