Lars Wahlberg Foto: TT/Polisen

Områdeschefen: ”Onödigt att låsa upp polisens resurser”

Uppdaterad
Publicerad

Polisledningen anser att det räcker med en bil på nätterna i området södra Lappland.

– Vi håller med om att det finns för få poliser men det är onödigt med ett minimum på två bilar då det binder upp resurser, säger Lars Wahlberg, områdeschef för Västerbotten.

Kammarrätten fastslog förra veckan att det räcker med minst en polisbil i södra Lappland under vardagsnätterna. Det räcker för att bibehålla en bra arbetsmiljö för poliserna som jobbar. Beslutet har väckt många reaktioner på sociala medier, polisens områdeschef för södra Lappland vill förklara varför beslutet är rimligt.

– Det är för få poliser, det håller vi med om. Men det är onödigt att sätta en minimigräns på två polispatruller som skyddsombudet ville. Då låser vi bara upp resurser på tider som det oftast inte sker brott. Och då måste de resurserna tas från tider på dygnet då det verkligen behövs poliser.

LÄS MER: En polisbil ska täcka hela södra Lappland

Polisen vill inte svara på hur området södra Lappland är bemannat, men säger att det inte nödvändigtvis behöver vara minimibemanning. Vid större händelser på nätterna i inlandet kan poliser från Umeå, Skellefteå eller grannlänen ringas ut.

– Vi måste se över var personalen behövs mest, det är kvällar, dagar och helger. På vardagsnätter sker det minst händelser, då är det bättre att använda våra resurser då det sker flest händelser. Vi vill så klart också ha fler poliser till nätterna, men vi vill inte ta dem från de andra skiften, säger Lars Wahlberg.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.