Opinionsundersökning om kvarken: Starkt stöd för bro

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en stark opinion för en bro över Kvarken mellan Umeå och Vasa. Det visar en opinionsundersökning som SVT Västerbottensnytt / Reagera, SR Västerbotten och Yles Radio Vega Österbotten publicerade under onsdagen.

– På längre sikt är en fast förbindelse med bro och tunnlar absolut nödvändig, kvarkentrafiken är flaskhalsen i vår regionala utveckling, säger Umeås kommunalråd Marie-Louise Rönnmark (s) till Västerbottensnytt.

Stödet för bron är starkare på finsk sida än på svensk. På den finska sidan är ja-ledningen statistiskt säkerställd. 46 procent av västerbotningarna säger ja till en bro, 40 procent säger nej. I Österbotten säger 52 procent ja, 34 procent nej. En av österbottningarna som är en varm broanhängare sitter i finska regeringen.

– En alldeles underbar tanke, tänk att vi österbottningar och västerbottningar skulle kunna köra bil eller buss över till varandra, en alldeles enorm tanke, säger Ulla-Maj Wideroos (sfp) Finlands 2:a finansminister till Västerbottensnytts debattprogram Reagera i en bandad intervju som sänds i kväll.

beklagar svagt svenskt intresse

Österbottningen Ulla-Maj Wideroos beklagar också att den svenska regeringens intresse varit svagt när det handlar om samarbetsfrågor mellan Österbotten och Västerbotten.

– Jag tycker att Sverige borde visa större intresse för kvarkentrafiken och samarbetet.

SVT, SR och Yle hade i urvalet 750 personer i Västerbottens län och 750 personer i Svenskösterbotten. I Västerbotten svarade 468 personer och i Österbotten 544 personer. Undersökningen gjordes under oktober månad.

Fakta: kvarkenundersökningen

Opinionsundersökningen genomfördes under oktober månad 2005. 1 500 personer valdes ut. 750 personer i Västerbotten och 750 personer i Österbotten.

I Österbotten svarade 544 personer.

I Västerbotten svarade 468 personer.

Källa: SVT Västerbottensnytt, SR Västerbotten, Radio Vega Österbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.