Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir ett glapp” – hör regionrådet Anna-Lena Danielsson (S) svara på vad det innebär att IVF-avtalet dröjer. Foto: SVT

Oro bland barnlösa i Västerbotten – nytt IVF-avtal dröjer

Publicerad

Det är fortfarande oklart vad som händer med IVF-behandlingarna för barnlösa vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå efter nyår. Avtalet med företaget Livio går ut då och den nya upphandlingen med Region Västerbotten är inte klar än.

– Det här spär på oron, säger ”Emma”, en av de barnlösa som är kritiska till hur det hela skötts.

”Emma” och hennes sambo har försökt få barn på egen hand i flera år. De har väntat på att göra en utredning och sedan väntat i ett halvår på att få starta behandling. Hon beskriver det som att klockan går, att varje månad är viktig. Nu har de satt in ett embryo, deras femte återföring,och hoppas att det ska gå vägen.

– Den stora ovissheten är ju redan påfrestande i sig. Det här med vad som händer efter nyår spär på oron, säger hon till SVT.

Enligt Livio och Region Västerbotten finns det risk att behandlingar för barnlösa pausas i några månader efter nyår. Anledningen är att IVF-avtalet går ut med Livio då och en ny upphandling pågår. På sociala medier och olika forum delar barnlösa med sig av sin oro.

– Det har varit väldigt dåligt med information, man hade velat veta om man behöver åka till en annan ort eller vad som händer, säger ”Emma”.

Kan pausas i flera månader

Regionen räknar med att ta ett beslut den 20 december om vilket IVF-företag som man ska anlita de närmaste åren.

– Det kan bli mer än två månaders stopp om beslutet sedan överklagas, säger regionrådet Anna-Lena Danielsson (S). Hon säger att IVF-behandling inte är akut, men att regionen ser över sina rutiner kring upphandlingar så att det inte ska bli sådana här glapp framöver.

Livios verksamhetschef Kristina Löfdahl skriver i ett mejl att de förstår den oro som många känner och att de kommunicerar den information de får från regionen.

 ”Vi tycker det är både olyckligt och onödigt att patienterna kommer i kläm” skriver hon.

Oavsett om Livio vinner upphandlingen så kommer man att behöva byta lokaler, vilket också innebär att verksamheten behöver pausas. Enligt regionen får man inte hyra ut lokaler till privata aktörer.

I klippet hör du regionrådet Anna-Lena Danielsson (S) svara på vad konsekvenserna blir av att avtalet inte är klart än.

”Emma” heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.