Arkivbild. Individ- och familjeomsorgen går mot 50 miljoner i underskott – det nya sparförslaget föreslår att personlig assistans i kommunen ska privatiseras. Foto: Hasse Holmberg, TT

Oro över att personlig assistans i Umeå ska privatiseras

Publicerad

Ett sparförslag för individ- och familjeomsorgen i Umeå som bland annat innebär att personlig assistans läggs ut på privata aktörer har väckt starka känslor hos föräldrar till barn med intellektuell funktionsnedsättning och funktionsvariationer.
– Det här drabbar en väldigt svag grupp, säger föräldern Östen Johansson.

Individ- och familjeomsorgen i Umeå ser ut att gå mot ett underskott på 50 miljoner kronor och nu har tjänstemän tagit fram ett åtgärdsförslag på besparingar.

– Vi har färdigställt till åtgärdspaket med förslag och det är många tuffa förslag i paketet, säger Monica Wahlström som är verksamhetschef för individ och familjeomsorg i Umeå kommun.

– Många berörs av förslagen, både familjer och framförallt de som jobbar hos oss.

Föräldrar oroas över privatiserad assistans

Ett av förslagen är att personlig assistans läggs ut på privata aktörer, vilket oroar bland annat föräldrar till barn med intellektuell funktionsnedsättning och funktionsvariationer.

Östen Johansson från Bjurholm har en son på ett boende i Umeå och han oroas över att en väl fungerande vårdverksamhet ska slås sönder.

– För de som har multihandikapp är det det viktigt med ett inarbetat team. Min son är väldigt känslig, det ska vara på ett visst sätt. Bryter du det blir det kaos. Det här kommer att drabba brukarna, säger Östen Johansson.

Monica Wahlström betonar att det här är ett förslag, som nu ska behandlas av politikerna. Förslaget ska upp när individ- och familjenämnden sammanträder den 19 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Umeå kommuns ekonomi

Mer i ämnet