Oroligt på Östra gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera fall av bråk bland elever på Östra gymnasiet i Umeå ska nu skolans situation tas upp vid kommunfullmäktige nästa vecka. Senast igår var ett 30-tal elever inblandade i ett storbråk och polis fick rycka ut.

Östra gymnasiet i Umeå har de senaste månaderna drabbats av en rad bråk. Igår eskalerade problemet när upp emot 30 elever var inblandade i slagsmål och polis fick rycka ut tre gånger under dagen. Resultatet blev tre polisanmälningar och krismöte mellan skolledning och gymnasienämnden.

– Jag känner mig trygg i skolan, men när något sådant händer som igår känns det såklart obehagligt, säger eleven Hanna Kallin till Västerbottensnytt.

Många flyktingbarn – men få resurser

Skolan tar, som enda gymnasieskola i Umeå kommun, emot ensamkommande flyktingbarn. Men istället för att ta emot ett 30-tal flyktingbarn som det var sagt i höstas är siffran nu uppe i 100. Ett stort problem enligt rektorn eftersom resurserna inte är tillräckliga.

– Två flyktingpojkar började bråka igår, sedan eskalerade det och så småningom var det många personer involverade i ett bråk som pågick på flera olika ställen på skolan, säger Östra gymnasiets chef Göran Svanberg till Västerbottensnytt.

Svanberg säger att han tycker det är en ynnest att skolans elever få träna sig i att möta olika kulturer, religioner och personer samt att skolan gärna tar på sig uppdraget att kontinuerligt ta emot bland annat ensamkommande flyktingbarn.

– Men vi måste också ha rimliga möjligheter och resurser att hantera det. Med de volymer som det har blivit det här läsåret har vi inte de resurserna. Vi behöver bland annat fritidsledare och fältarbetare som tar hand om dessa elever på ett bra sätt, säger Svanberg.

Situationen tas upp i kommunfullmäktige

Nästa vecka ska gymnasienämnden och kommunfullmäktige ta upp skolans situation på ett extraärende. I kommunfullmäktige är det Anders Ågren (m) som vill ha svar på ett antal frågor utav gymnasienämndens ordförande Hans Lindberg (s).

– Jag vill veta vad som ligger bakom det här och om skolledningen fått några indikationer och signaler om problem på skolan. Jag vill även få reda på om gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden för någon dialog med skolledningen.

Gymnasienämndens ordförande Hans Lindberg (s) menar att bråket igår inte i första hand ska ses som ett skolproblem, utan mer som ett samhällsproblem.

– Dom behov som finns på Östra gymnasiet måste vi kunna ta hand om. Sen kommer vi att på tisdag ha ett nämndmöte och diskutera det här mer ingående. Men de personer som var inblandade i bråket är ungdomar som måste få en plats i samhället.

Tycker det är bra att situationen uppmärksammas

Raad AL-Duhan är skolvärd på Östra gymnasiet och har nära kontakt med eleverna på skolan. Han var snabbt på plats när bråket startade. Både gymnasiechefen Göran Svanberg och Raad AL-Duhan tycker det är bra att diskussionen kring skolmiljön och resursfördelning nu ska tas upp i den politiska ledningen.

– Sådana här problem som uppstod igår beror i mångt och mycket på kommunikationsproblem. Skolan tar emot många ungdomar som är flyktingar och för många blir det svårt att kommunicera då de inte kan svenska så bra. Många har heller inga föräldrar hemma som uppfostrar dem eller skäller ut dem när man har gjort fel. Då blir det lätt sådana här problem, säger Raad AL-Duhan till Västerbottensnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.