Burträsks ostattraktion invigdes av kung Carl XVI Gustaf den 21 mars 2003. I invigningstalet uttryckte kungen sin glädje över att ”detta nya monument över svensk osttillverkning” öppnades. Då handlade det om en turistsatsning som genom åren fick bidrag från EU, staten och Skellefteå kommun på över 20 miljoner kronor.
Enligt konkursförvaltaren Magnus Lindblom har den ekonomiska föreningen Burtäsk Utveckling som driver Ostens Hus, haft lönsamhetsproblem sedan sommaren 2006. Han säger också att de åtgärder som föreningen vidtagit in för att ta sig ur problemen inte har varit tillräckliga. När EU-stödet försvann skulle föreningen enligt kalkylen klara sig om Ostens Hus fick besök av en busslast med turister per dag, men den beräkningen visade sig vara väl optimistisk. Hur än viktig verksamheten är för Burträsk kan Magnus Lindblom inte svara på om Ostens Hus går att driva vidare i samma omfattning som idag.
– Det kanske måste göras annat i lokalen också, men Ostens Hus är en central del av Burträskbygden.
Så sent som för ett år sedan var föreningen Burtäsk Utveckling på obestånd, men räddades då av Skellefteå kommun som lånade ut pengar och stödköpte byggnader. Men hur kommunen kommer att agera den här gången är ännu oklart enligt kommunalrådet Bert Öhlund (s).
– Kommunen och kommuninvånarna har ju satsat pengar i den här verksamheten, så det är klart att vi väldigt gärna vill se att man på något sätt får en fortsättning. Det man kan konstatera är att man måste hitta en variant på det koncept man har haft, för uppenbarligen håller det inte, säger han.
Fem deltidsanställda berörs av konkursen, men alla får jobba vidare med hjälp av statlig lönegaranti. Konkursförvaltaren Magnus Lindblom hoppas nu att Skellefteå kommun, kanske Norrmejerier och helst fler intressenter kan tänka sig att investera i en framtid för länets monument över svensk osttillverkning.