Ovanlig cancersjukdom vanligare i Norr- och Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Lymfkörtelcancern Waldenströms makroglobulinemi är en av de ovanligare cancersjukdomarna i världen, men den är vanligare i Norr- och Västerbotten jämfört med övriga världen.

Knappt 1 av 50 000 personer får i snitt den ovanliga cancersjukdomen i de två nordligaste länen.  I världen ligger den siffran på mellan tre till fyra personer på miljonen.

Orsaken till Waldenströms makroglobulinemi är ännu inte helt klarlagd, men den är vanligare bland män, äldre och personer med autoimmuna sjukdomar, som exempelvis reumatism eller blodcancersjukdomar, eller vissa infektioner.

Kan finnas ärftlighet

Att det finns regionala variationer kan tyda på att genetiska faktorer spelar in, enligt en avhandling från Umeå universitet.

– Vi har identifierat 12 familjer i norra Sverige som antingen har sjukdomen eller förstadiet till den och vi har varit i kontakt med dem och tagit prover, säger Lena Brandefors, doktorand vid Institutionen för strålningsvetenskaper vid Umeå universitet.

Vad skulle det innebära om man hittade orsaken till Waldenströms?

– Jag tänker att om man förstår varför sjukdomen uppstår så kommer man kunna hitta bättre och riktade mediciner, säger Lena Brandefors.

Chansen att överleva sjukdomen har ökat. Mellan 2000-2006 levde 61 procent av patienterna 5 år efter att de insjuknat. Under perioden 2007-2014 hade den siffran ökat till 70 procent. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer