Senast blåkråkan skådades i Västerbotten var drygt 50 år sedan. Foto: Christer Olsson

Ovanlig fågel skådad i Umeå – har inte setts på 50 år

Uppdaterad
Publicerad

I går klockan 14.30 skådades en mycket ovanlig fågel ute vid kolonilotterna nedanför Bräntberget i Umeå. Enligt Christer Olsson, ornitolog, så är det knappa 50 år sedan blåkråkan skådats i Västerbotten.

Fågeln äter stora insekter som gräshoppor och skalbaggar som gynnats av den varma sommaren.

– Blåkråkan var en häckfågel i Sverige som beskrevs av Carl von Linné under mitten av 1700- talet. Under början av 1900-talet fanns bara ett fåtal kvar i Sverige. 1967 häckade sista paret, säger Christer Olsson.

”En otroligt vacker fågel”

Fågeln klassas som nationellt utdöd enligt Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet.  Däremot enligt IUCN, internationella naturvårdsunionens, lista är fågeln inte rödlistad globalt. 

– Det är en otroligt vacker fågel, särskilt när den flyger så är den gnistrande blå. Den är mycket finare i verkligheten än vad den är på bild, säger Christer Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.