”Vi ersätter de skador som inträffar” – hör försäkringsbolagen efter ovädret Foto: SVT

Över 1000 anmälningar om skador efter ovädret i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt över tusen anmälningar har kommit in till försäkringsbolag i Västerbotten efter måndagens oväder. Det är fortfarande oklart hur många som drabbats och vad kalaset kommer kosta.

– Vi vet att det kommer öka, säger Fredrik Holmberg, chef för byggskador vid Länsförsäkringar Västerbotten.

Anmälningarna om skador strömmar in till försäkringsbolagen efter ovädret i början av veckan. Det handlar främst om översvämningsskador, men också träd som fallit över bilar, bland annat.

– Det är mest frågor om vattenfyllda källare. Vi får då frågor om hur kunden ska agera och hur försäkringen gäller, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg Hansa.

Översvämningar i Västerbotten

”Kan skilja från fall till fall”

Och det finns hjälp att få i hemförsäkringen för översvämningsskador enligt försäkringsbolagen Länsförsäkringar, Folksam, Trygg Hansa och If som SVT varit i kontakt med.

– Vad försäkringen kan hjälpa till med kan skilja från fall till fall, säger Folksams skadespecialister via Marie Louise Ehlin på pressjouren.

Självrisken varierar också beroende på vilket bolag och avtal man har – allt från 1 500 kronor upp till 10 000.

Hör mer från försäkringsbolagen och se bilder från måndagens oväder i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västerbotten

Mer i ämnet