Överbeläggningar inom vården i Västerbotten minskar – men utlokaliseringar ökar

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror från SKR visar att överbeläggningarna inom vården minskar i Västerbotten, men antalet utlokaliseringar av patienter har ökat i Västerbotten. Antalet utlokaliseringar i Västerbotten är dubbelt så många som rikssnittet.

Överbeläggningar har ökat på många håll i Sverige, men i Västerbotten har de minskat. Däremot har utlokaliseringar av patienter ökat drastiskt under de senaste åren. Utlokaliserade patienter innebär att de är inskrivna och vårdas på en annan vårdenhet än den som har specifik kompetens och medicinskt ansvar för patienten.

Medan överläggningar per 100 tillgängliga vårdplatser har minskat från 4,2 år 2013 till 3,7 år 2019, har utlokaliseringar per 100 tillgängliga vårdplatser ökat från 0,9 år 2013 till 5,5 år 2019. Det visar nya siffror från SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Patientsäkerheten blir sämre

Jenny Olsson, som är ordförande i Vårdförbundet i Västerbotten, säger att utlokaliseringarna kan bero på sjuksköterskebristen. När sjuksköterskor från den avdelningen där de som behöver hjälp ligger minskar, måste patienterna flyttas till en avdelning där det inte finns rätt kompetens.  

– Det är inte bra alls, det leder till att vården och patientsäkerheten blir sämre och stressen högre. Vi har hela tiden sagt att arbetsmiljö och patientsäkerhet går hand i hand. 

En rapport från SKR visar att vårdskadorna ökar när patienter utlokaliseras. Jenny Olsson säger att det absolut är bra att överbeläggningarna minskar, men att man ändå måste komma tillrätta med utlokalisering av patienter.

Tillbakavisar kritiken

Magnus Hedström som är områdeschef för länssjukhusområde 1 i Region Västerbotten vill skilja på planerade utlokaliseringar och akuta utlokaliseringar av patienter. Han menar att Västerbotten har mest planerade utlokaliseringar och att patientsäkerheten inte påverkas lika mycket då.

Hör mer om hur han ser på utlokaliseringarna i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.