Övervikt kan ge farliga leverskador

Uppdaterad
Publicerad

Dålig kost och för lite motion leder inte bara till övervikt och bukfetma. Det kan också ge allvarliga leverskador visar ny forskning.

En dålig lever sammankopplas nästan alltid med ett högt alkoholintag. När den finska diabetesforskaren professor Hannele Yki Järvinen, som har forskat kring övervikt och följdsjukdomar, föreläste i Umeå berättade hon att det mycket väl kan vara osunt leverne som leder till skrumplever.

– Många läkare skäller på sina patienter och säger att de dricker men inte berättar. Egentligen är tre fjärdeldelar av leverensymer som är förhöjda orsakade av fettepedemin, man kan ha en mycket dålig lever på grund av det metabola syndromet, fettepedemin. Det har ingetnting att göra med alkohol, säger Hannele Yki Järvinen.

Hon är världsledande diabetesforskare. En av kunskaperna som införskaffats i Finland är att sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar också kan utlösas av en fet lever. Det kan vara i leverns funktion läkarna ska söka orsakerna till dessa sjukdomar.

Propagera för bättre hälsa

Barnläkaren Olle Hernell i Umeå säger att de här kunskaperna är ganska nya också inom läkarkåren. Det här är ytterligare ett skäl att propagera för bättre hälsa.

– Vad hon lyfter fram är att sjukdomarna som följer, till exempel högt blodtryck, höga blodfetter och typ-2-diabetes är mer kopplat till vad som händer i levern än till övervikten i sig. Det kanske gör att vi får en förskjutning så att vi ska försöka förhindra det i första hand.

Övervikt bland barn i Europa

Övervikts- och fetmaepedin som drar fram över västvärlden är alltså ett mycket starkt hot också mot allvarliga leversjukdomar visar forskningen. Okänt för den breda allmänheten, men också en rätt ny kunskap i läkarkåren.

Samtidigt visar den finska forskningen att höga fetthalter i levern kan vara starkt genetiskt betingade. De kan alltså vara svåra att påverka även om du lever sunt, avslutar Hannele Yki Järvinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.