Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Massor med restauranger och lekparker” – hör vad Skellefteåborna önskar när torget i Skellefteå byggs om. Foto: Anders Öhlund/SVT

Oviss framtid för omstridda konstverket Lyftet när torget i Skellefteå ska byggas om

Uppdaterad
Publicerad

En penis tycker vissa, ett annorlunda konstverk säger andra. Det omstridda konstverket ”Lyftet” på Guldtorget i centrala Skellefteå har en oviss framtid när kommunen ska låta bygga om torget. Fram till 1 september kan den som vill tycka till om hur det nya torget ska se ut.

Mitt på torget i centrum sedan invigningen för 35 år sedan, har det omstridda konstverket stått. Men om det blir kvar eller får ge plats åt något annat är oklart då Skellefteå kommun nu efterlyser invånarnas synpunkter på torgets framtida utformning.

– Ett torg med grönsaker, frukt och blommor skulle jag önska, säger Terése Hellström.

Nytt namn sedan hösten

Möjligheternas torg hette det först. Sedan bara Torget. Sedan i höstas är det officiella namnet Guldtorget. Här har bland annat Skellefteå AIK firat sina två SM-guld i ishockey.

kommunens hemsida går det nu att läsa vilka förslag på förändringar som kommunen har tagit fram, och själv lämna förslag.

– Vi har tagit fram ett förslag och är öppna för alla förslag, säger Enar Norvik arkitekt på Skellefteå kommun.

Det omdebatterade konstverket mitt på torget blir det kvar?

– Vi får se. Men vi kan konstatera att det fyller sin uppgift som konstverk eftersom folk har synpunkter, säger han.

I klippet: Hör vilka förändringar Skellefteåbor vill se på torget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.