Hör vd:n Jan Marklund om miljötänket de jobbat med vid bygget av banan Foto: SVT

Påkostade racingbanan i Fällfors har byggts med miljötänk

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 60 miljoner har det kostat att bygga banan i Fällfors norr om Skellefteå. I helgen ska banan som byggts med ett miljötänk invigas.

För ett drygt år sedan var stora delar av den nya bansträckingen på den gamla militära flygplatsen mest träd- och stubbmark. Bygget av hela anläggningen har gått i sådan rasande fart att det i vintras skar sig svårt med kommunen kring bygglov. Vd:n höll på att kasta in handduken.

– Då hade så många som varit engagerade i det här blivit straffade. Alltså beslutade vi oss för att satsa, säger Drive Centers vd Jan Marklund.

Omkring 60 miljoner har investerats

I runda slängar 60 miljoner kronor har plöjts ned i anläggningen – bland annat har man förberett för att elbilar ska kunna laddas vid anläggningen. Pengarna som investerats hoppas vd:n räkna hem delvis på grund av intresset att köra och testa bilar i kallt klimat.

 – Jag tror att vi på sikt kan göra det. Vi siktar på event mot bilfabrikanter och banan är unik då vi nästan kan ta in mer pengar vintertid än sommartid.

I klippet berättar Jan Marklund vilket miljötänk de har för Skandinaviens längsta racerbana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.