• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eskilstuna. Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gustaf Forsberg förklarar – så har kontantanvändningen minskat under pandemin. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Erik Iversen/SVT

Pandemin påskyndar minskningen av kontanter

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har bidragit till en påskyndad minskning av kontanter i samhället. Samtidigt verkar motivationen till att lära sig digital teknik ha ökat under året.

Kontanthanteringen och flödet av kontanter minskar såväl nationellt som i Västerbottens län. Det visar länsstyrelsens rapport ”Bevakning av grundläggande betaltjänster 2020”. Detta får olika konsekvenser för olika grupper i samhället.

– Det vi ser är samhället går över till digitala lösningar. För äldre, funktionshindrade och nyanlända innebär det  problem och svårigheter, det är det vi ser i studien, berättar Gustaf Forsberg, controller vid Länsstyrelsen i Västerbotten.

För äldre handlar det framförallt på den fysiska distanseringen under pandemin och att möjligheten att betala med kontanter har försämrats. Samtidigt verkar den digitala delaktigheten ha fått en skjuts framåt under året.

Kontanthanteringen minskar snabbt

Förflyttningen mot de digitala lösningarna går framåt i en rasandet takt och studier som Bankomat gjort visar att användandet av kontanter minskar.

– Sista året har deras kontantflöden minskat med 18 procent i hela landet och jag har siffror på att det ungefär minskat med 10 procent per år de senaste åren, säger Gustaf Forsberg.

Är det mycket i sammanhanget?

– Det är mycket och det går snabbt det är en indikation på att kontanthanteringen minskar snabbt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer