Foto: TT

Delade meningar om papperpåsen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Västerbottens artikel om papperskassens klimatutsläpp som publicerades förra veckan har väckt flera reaktioner, både från läsare men också från skogsindustrin.

Stig-Olof Holm, lektor i ekologi vid Umeå universitet, var den som uttalade sig i artikeln och menade att en papperspåse ger mer klimatutsläpp än en plastpåse.

– Ser man det ur en klimatsynpunkt så släpper en papperskasse ut ungefär 50 procent mer klimatutsläpp och energianvändningen är ungefär dubbelt så stor för att göra en papperskasse istället för en plastpåse, sa Stig-Olof Holm då.

Lobbygrupp låg bakom studie

En av studierna som Stig-Olof Holm hänvisar till är en studie beställd av Progressive Bag Alliance, en lobbygrupp som vill bevara plastpåsar.

– Det är klart att det inte är riktigt bra att det är en lobbygrupp som beställt studien men man får ju utgå från att mätningarna stämmer, säger Stig-Olof Holm.

Men skogsbruksindustrin menar att det kan vara problematiskt att hänvisa till en sådan studie.

– Det är många olika studier som förekommer inom ämnet och man måste sätta sig in i exakt hur den enskilda studien är gjord för att kunna ge den rätt eller kritisera den, säger Henrik Essén.

Han är kommunikations- och hållbarhetsdirektör vid Billerud Korsnäs, som verkar inom pappersmassa och skogsindustrin.

Alla kassar har sina för- och nackdelar

Henrik Essén hänvisar till en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet har gjort på uppdrag av Billerud Korsnäs, där man kommit fram till andra slutsatser gällande papperspåsens klimatpåverkan.

– Undersökningarna kom fram till att klimatpåverkan för pappersbärkassar tillverkade i Sverige är betydligt lägre än motsvarande plastalternativ, säger Essén.

Det finns fler studier kring vilken påse som är det mest miljövänliga alternativet. Enligt Konsumentföreningen Stockholm och deras rapport från 2016 är det näst intill omöjligt att jämför olika kassars totala miljöpåverkan, då alla kassar har både för- och nackdelar.

Studien kommer också fram till att den största inverkan på miljöbelastningen är huruvida kassen användas flera gånger och sedan återvinns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.