Hör partiledare Jonas Sjöstedts kritik mot Vänsterpartiet i Umeå. Foto: SVT

V i Umeå demonstrerade med kommunister – kritiseras av partiledaren Jonas Sjöstedt: ”Har gjort ett misstag”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet i Umeå har kritiserats för att de under första maj gick i ett gemensamt tåg tillsammans med revolutionära kommunistiska grupper, under namnet ”Samling vänster”. Nu håller Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt med om kritiken.

– De har gjort ett misstag i Umeå. Det är grupper som står väldigt långt från oss politiskt, säger han.

Under flera år har Vänsterpartiet i Umeå demonstrerat under första maj tillsammans flera andra organisationer och partier på vänsterkanten under namnet ”Samling vänster”, något som kritiseras från bland annat moderat håll.

Man har kallat detta för en ”utomparlamentarisk manifestation” och slagit ifrån sig kritiken och menat att det bara är under första maj man samverkar.

– Det handlar lokalt om att vi ser det som punktinsatser. Vi vill samla många under arbetarrörelsens högtidsdag, sa Gudrun Nordborg (V), talesperson för ”Samling vänster”, tidigare till SVT.

Men nu kritiserar även partiledare Jonas Sjöstedt Vänsterpartiet i Umeå – hör vad han säger om detta i videon ovanför.

Gudrun Nordborg (V) vill inte kommentera Jonas Sjöstedts kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.