Patienten dog efter att ha skickats hem från Skellefteå lasarett. Foto: pressbild/Patrick Degerman

Patient avled efter akutbesök i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

En patient avled efter att ha sökt vård för andningssvårigheter på akuten på Skellefteå lasarett, men sedan skickats hem. Händelsen har nu anmälts till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Det var i december 2020 som en patient besökte akuten i Skellefteå med nedsatt andning. Vid ankomsten hade patienten feber och en försämrad syresättning på 92 procent, men uppvisade ett negativt covidtest. Läkaren fastställde en luftvägsinfektion och skickade hem patienten med ett recept på antibiotika.

Försämrades under kvällen

Senare under samma kväll fick patienten hjärtstopp och fördes akut till en intensivvårdsavdelning, men avled kort därpå. Obduktionen påvisade en överdos av psykofarmaka hos patienten.

”På grund av brister vid omhändertagande vid akuten utsattes patienten för risk till skada vilket är grund till anmälan. Sannolikt har intaget av psykofarmaka och pågående försämrat hälsotillstånd på grund av infektion bidragit till hastigt oväntad dödsfall” skriver chefsläkaren i anmälan till IVO.

SVT har sökt chefsläkaren för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer