Kvinna i Västerbotten skickades hem med smärtstillande – hittades död i hemmet

Publicerad

En tidigare frisk äldre kvinna i Västerbotten sökte hjälp på grund av bröstsmärtor – men hjärtinfarkten missades och patienten skickades hem med smärtstillande. Några dagar senare hittades hon död i sin bostad.

– Det hade sannolikt fått en annan utgång om hon fått sätt hjälp, säger Nino Bracin, chefläkare region Västerbotten.

Kvinnan sökte vård för smärtor i bröstet och utstråling i arm och rygg på en hälsocentral. EKG-undersökningen feltolkades och patienten skickades hem med råd om smärtstillande behandling, utan vidare utredning.

– Man missbedömde hennes besvär. Hjärtinfarkt ger inte alltid typiska tecken. Den här kvinnan hade ont mellan skulderbladen och det hela tolkades fel. Det är jättetråkigt, säger Bracin.

Några dagar senare hittades kvinnan död i sitt hem.

– Det var anhöriga som var oroliga när hon inte hörde av sig. Hon hittades död i huset och obduktion visade på akut hjärtinfarkt, säger chefläkaren.

”Måste ta hjälp av specialister”

Vad hade hänt om hon fått vård när hon sökte hjälp? 

– Det hade sannolikt fått en annan utgång om hon fått rätt hjälp, säger han.

Region Västerbotten har utrett fallet och anmält det till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för granskning enligt lex Maria.

– Primärvården måste bli bättre på att konsultera specialister på sjukhuset om man är osäker. Vi vill inte att det här ska upprepas, säger Nino Bracin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.