Peder Westberg, gruppledare för Liberalerna i Umeå: ”Han borde ha gått tidigare för partiets skull.” Foto: SVT

Peder Westerberg (L) inte förvånad över Björklunds besked

Uppdaterad
Publicerad

Att Liberalernas partiledare Jan Björklund ska sluta som partiledare kommer inte oväntat för partiets gruppledare i Umeå .
– Han borde ha gått tidigare för partiets skull, säger Peder Westerberg (L) till SVT Nyheter.

Vid en presskonferens under onsdagen meddelade Liberalernas partiledare Jan Björklund att han inte ställer upp till omval.

En som inte är överraskad över beskedet att Björklund ska sluta som partiledare är partiets gruppledare i Umeå Peder Westerberg.

– Det har varit en diskussion om det här länge och jag var en av de första som krävde hans avgång. Då kanske vi inte haft det här valresultatet. Men samtidigt ska jag berömma honom för han har gjort ett fantastiskt arbete i valrörelsen och i förhandlingarna, säger Westerberg till SVT Nyheter.

– Men han borde ha gått tidigare för partiets skull.

”Bra att vi byter partiledare”

Det interna missnöjet mot Jan Björklund har tidigare vädrats på flera håll, bland annat av Westerberg som nu menar att det är dags för en nystart.

– Det är bra att vi byter partiledare, vi borde bara ha gjort det mycket tidigare. Det skulle ha skett för flera år sedan redan, vi har haft en nedåtgående trend under många år och Björklund skulle ha klivit åt sidan mycket tidigare. Men jag vill samtidigt berömma honom för hans arbete, säger Westerberg.

Hoppas på Ohlsson

Nu vill Westerberg se förnyelse, både på partiledarposten i resten av partitoppen. Han vill att partiet ska lyfta fram mer socialliberala frågor och nämner bland annat äldreomsorg och LSS och han lyfter fram tidigare riksdagspolitikern Birgitta Ohlsson som sin favoritkandidat.

– Birgitta Ohlsson vore ett fanatstiskt bra namn, det är en av mina favoriter. Och här kanske vi har chansen att göra något jättebra och få in nya unga krafter, jag menar vi bör se över hela partiledningen och få förnyelse i partiet.

Han konstaterar också att januariöverenskommelsen, Liberalerna och Centerpartiets uppgörelse med regeringen, skulle kunna vara i fara om den nya partiledaren är emot det avtalet. Men samtidigt påpekar han att en klar majoritet stod bakom Björklund i den överenskommelsen.

– Björklund vann ju striden ganska stort och jag tror att motståndarna lite diskvalificerat sig som partiledare, säger Peder Westerberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer