”Vi hade en händelse där en del av taket rasade in” – SVT på plats vid pelletsfabriken Foto: Linnea Lindholm, SVT

Kraftig brand i pelletsfabrik i Överklinten

Uppdaterad
Publicerad

En brand i en pelletsfabrik utanför Robertsfors blossade upp under onsdagen. Flera enheter från räddningstjänsten jobbade med att bekämpa elden och från början bedömdes läget som allvarligt.

– Det är allvarligt. Det har börjat i ett förråd som sitter ihop med en större byggnad, säger Patrik Juhlin, inre befäl på räddningstjänsten.

Det är en fullt utvecklad brand i fabriken i Överklinten utanför Robertsfors. Vid 12-tiden var sju enheter från räddningstjänsten på plats, men fler på väg.

– Vi försöker hindra spridning till den större byggnaden, säger Patrik Juhlin, som säger att läget inte är under kontroll.

SOS Alarm larmades strax efter klockan 11.00 på onsdagen.

SVT:s reporter Linnea Lindholm säger att hon såg brandrök fyra kilometer från fabriken.

Del av taket har rasat

Tor Håkansson, insatschef vid Umeåregionens brandförsvar, säger att det varit svårt att få bukt med branden. Alla som befann sig i byggnaden när branden utbröt har evakuerats. 

– Vi håller just nu på att riva bort taket. Vi kommer nog vara här flera timmar, säger Tor Håkansson.

En del av taket rasade under räddningsarbetet. En brandman fick lättare skador. Enligt uppgifter från inre befäl skadades eventuellt även en andra brandman, men inte allvarligt. Ambulans skickades till platsen för att undersöka personerna.

Under kontroll

Framåt 19-tiden på onsdagskvällen lyckades räddningstjänsten släcka branden.

Enligt Patrik Juhlin har taket rasat lite i produktionshallen, men maskinerna har klarat sig. En del plåt har rivits bort från ett av fabrikens lager för att se så inte branden spridit sig.

Det har brunnit flera gånger tidigare i pelletsfabriken, se länkarna nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.