Lyckseles kommunalråd Lily Bäcklund (S) hoppas att så många som möjligt av Arbetsförmedlingens nya medarbetare vill flytta till kommunen. Foto: TT/SVT

Oklart om nya jobben ger fler kommuninvånare

Uppdaterad
Publicerad

När Arbetsförmedlingen i Lycksele startar kommer det innebära 100 nya jobb i kommunen. Men att det skulle vara lika med 100 nya invånare tror inte kommunalrådet är lika säkert.

Sökandet efter medarbetare till Arbetsförmedlingen är i full gång. 100 personer ska rekryteras och när beskedet kom tidigare i år var det stort jubel hos kommunen. Samtidigt har medarbetare på de övriga kontoren i Västerbotten uttryckt en oro över risken att bli tvångsförflyttade till Lycksele.

– Självklart är jag glad, men som vi har sagt sedan vi fick beskedet finns det en hel del möjligheter och hinder man måste passera. Jag har full förståelse och respekt för medarbetarnas tankar, säger kommunalrådet Lilly Bäcklund (S).

På frågan om det faktiskt handlar om 100 nya jobb eller 100 jobb till Lycksele förklarar Bäcklund (S) att det inte handlar om en omlokalisering utan en nyetablering.

Tror att många kommer pendla

Enligt henne är oron hos de anställda en naturlig reaktion som hon har full förståelse för. Själv hoppas hon att så många som möjligt kan tänka sig att flytta till Lycksele även om det säkerligen kommer vara en del som pendlar.

– Vi har redan idag anställda i kommunen som pendlar från andra orter, så tror jag att det kommer bli nu också. Det kanske inte bara handlar om dagpendling utan veckopendling också. Jag hälsar alla nya kommuninvånare välkomna men förstår samtidigt. Detta är något vi har stor empati då många lyckselebor har upplevt liknande när jobb försvunnit härifrån, säger Lilly Bäcklund (S).

”Kanske det är 80 som kommer hit”

Oavsett om det är två eller trettio personer som i slutänden väljer att flytta till Lycksele på grund av jobbet skulle det innebära fler kommuninvånare berättar Lilly Bäcklund (S).

– Om det är hälften som flyttar in och de lever i en relation kanske det är 80 som kommer hit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.