Kristina Kamp är pensionsekonom på det halvstatliga bolaget Min pension. Foto: TT/Press

Pensionsexperten: ”Ingen anledning till panik”

Uppdaterad
Publicerad

Pensionsmyndigheten har stoppat köp av Solidars fonder – eftersom fondbolaget är under utredning. Pensionsexperten Kristina Kamp ger här råd till sparare som har fonder hos Solidar.

– Det finns ingen anledning till panik. Men om man känner sig orolig kan man gå in och byta fonder, säger Kristina Kamp, som är pensionsexpert på minpension.se.

Innehavet i Solidars fonder värderas till drygt 18 miljarder kronor, och cirka 130.000 pensionssparare har hela eller delar av sin premiepension i fonderna.

– Tycker man att det känns otäckt tycker jag att man kan gå in på Pensionsmyndighetens hemsida och kolla hur mycket pengar det handlar om och fundera över hur stor del av pensionen det är, säger Kristina Kamp.

Vill inte sprida rykten

Pensionsmyndighetens utredning av Solidar har pågått under en längre tid. Pensionsmyndigheten utreder om bolaget har brutit mot avtalet som gäller för premiepensionens fondtorg. Men vill inte berätta något mer om varför man nu väljer att införa köpstopp.

– Någon oro som privatperson ska man inte känna. Vi gör detta för att kunna slutföra utredningen på ett bra sätt. Det här kan sluta med att vi inte gör något mer och att och fonderna registreras igen och då vill vi inte sprida rykten, säger Jimmy Larsson Hagberg, presstalesperson på Pensionsmyndigheten.

Solidar: ”Tryggt och säkert”

Solidar som är grundat i Umeå tycker att beslutet om köpstopp är olyckligt.

– Vi hoppas tillsammans med Pensionsmyndigheten kunna räta ut de frågetecken som finns, så att fonderna åter kan handlas. Även under tiden som fonderna är köpstoppade är kundernas sparkapital tryggt och säkert investerat och förvaltningen av fonderna fortgår som vanligt. Vi har idag informerat kunderna om detta och vi kommer fortsätta att informera löpande, säger Helene Jansbo, marknads- och kommunikationschef på Solidar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.