Ovan syns Per Boström som är hjärnan bakom avhandlingen ”Det här är ju dött tåg liksom”, en studie av metaforer för romantisk kärlek. Foto: Privat/Andreas H.Nilsson, TT

Per har studerat kärlek: ”Finns ett stort kontrollbehov”

Publicerad

Hur ser vi på romantisk kärlek och hur uttrycker vi den förståelsen? Den frågan har språkvetaren Per Boström från Umeå universitet undersökt i en ny avhandling.

– Yngre är mer praktiska när det kommer till kärlek. Det ska klaffa till hundra procent – annars får det vara, säger Boström.

I avhandlingen har Per analyserat gruppsamtal med deltagare i två åldersgrupper, 25-33 år och 50-54 år, för att reda ut vad de har för erfarenheter av kärlek, otrohet, lojalitet och förväntningar.

– En intressant upptäckt var att många deltagare uttryckte en kontroll över kärleken. Att de såg sin partner som en ägodel, som ett gemensamt resande där man kan uppleva sig vara fast, resa med ett ”dött tåg” eller ifrågasätta viljan att gå vidare med någon, säger språkvetaren Per Boström.

Skillnad på hur unga och äldre ser på romantik

Han menar att det inte finns någon tidigare forskning om metaforer och kärlek på svenska, men däremot på engelska. En av upptäckterna i avhandlingen var att kärlek är någonting deltagarna kan påverka och i vissa fall kontrollera. Men det skilde sig en del mellan åldersgrupperna.

– De äldre pratar mer om kärleken som en kraft som drabbar en eller som en sjukdom, att man blir förblindad av kärleken. Medan de yngre hade mer fokus på kontrollen, att det ska kännas rätt, säger Boström.

Vad kan det bero på att det skiljer sig mellan åldersgrupperna?

– Det kan vara att de äldre har mer erfarenhet. En av deltagarna pratade om att ”Jag var sådär tok-kär och såg inget annat förrän jag kom ur dimman”. De pratade både i metaforer men även om kontrollen över kärleken, de var mer komplexa på det sättet, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.