Per Lundberg har invänt att han inte har haft uppsåt till brott eftersom han inte känt till att det krävts tillstånd för spridningen. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Per Lundberg spred drönarfilmer på nätet – döms nu i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Per Lundberg från Umeå åtalades för att utan tillstånd ha spridit 20 drönarfilmer på nätet. Han friades i tingsrätten men åklagaren överklagade domen – och hovrätten väljer nu att ändra tingsrättens dom.

– Det är rent vansinne, säger Per Lundberg.

Per Lundberg åtalades för brott mot lagen om skydd för geografisk information. Lagen är från 2016, och detta var första gången den prövats i domstol. Totalt handlade åtalet om 20 filmer som han lagt på sin Youtube-kanal med 25 prenumeranter.

Hovrätten konstaterar att Per Lundberg, som tidigare frikänts av tingsrätten, varken sökt eller fått tillstånd för spridning av filmerna innan han publicerat dessa på internet.

Eftersom hovrätten bedömer att filmerna krävde ett så kallat spridningstillstånd från Lantmäteriet innan de publicerades, döms han för 15 brott mot lagen om skydd för geografisk information. 

– Jag förstår att de går på lagens bokstav istället för lagens intuition. Tanken att man ska skydda totalförsvaret är rimligt men mina filmer har inte skadat totalförsvaret. Lagens syfte är inte att sätta dit privatpersoner, säger Per Lundberg.

Hovrätten: Inte ringa brott

Per Lundberg har invänt att han inte har haft uppsåt till brott eftersom han inte känt till att det krävts tillstånd för spridningen. Men hovrätten anser att hans erfarenhet inom drönarflygning talar starkt för att han varit medveten om att det har krävts tillstånd för spridningen.

– Det är således avvikelsen från tillståndskravet och inte om någon faktisk skada eller risk för skada för totalförsvaret har uppkommit som främst ska vara avgörande, skriver hovrätten i domen.

Hovrätten anser dock att fyra av drönarfilmerna och en film tagen genom rutorna på ett flygplan ska rubriceras som ringa brott som inte är straffbara. Hovrätten var inte enig, en domare ville endast döma mannen för två av filmerna.

Påföljden bestämdes till 160 dagsböter. Per Lundberg säger att han fått starkt stöd av drönarflygare från hela Sverige. 

– Jag har varit i kontakt med min advokat och vi kommer att överklaga domen till Högsta domstolen, säger han.

Lagen om skydd för geografisk information

Lagen (2016:319) om skydd för geografisk information är avsedd att skydda totalförsvarssekretessen genom att Lantmäteriet förhandsgranskar filmer och foton tagna från luftfartyg innan de får spridas.

Tillstånd ska ges om spridningen inte kan antas medföra skada för totalförsvaret. Att sprida en film eller ett foto av svenskt territorium taget från ett luftfartyg, exempelvis en drönare, kan straffas med böter eller fängelse i högst ett år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.