Den 20 januari i år fångades tre älgar på bild när de vandrade på Nydalasjön, i närheten av konstsnöspåret. Foto: Urban Bengtson

Skidåkare attackerad av älg vid Nydala

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen blev en skidåkare attackerad av en älg i Nydalaspåret.

Ambulans och räddningstjänst åkte platsen för att ta hand om kvinnan.

Nu ska älgen skjutas.

– Den har betett sig aggressivt, säger Johan Lindgren, RLC-befäl vid polisen i Umeå.

Det var under onsdagskvällen som samtal inkom till SOS om att en älg attackerat en kvinna i skidspåret vid Nydala i Umeå.

– En skidåkare har på något vis blivit skadad av en älg på Nydala som betett sig aggressivt, säger Johan Lindgren, RLC-befäl vid polisen i Umeå.

Ambulans och räddningstjänst åkte till platsen och tog hand om kvinnan, som är i 60-årsåldern, som skadats i attacken. Hon fördes till Norrlands universitetssjukhus med måttliga skador, enligt sjukhusets patientskaderapport.

Jägare har kontaktats

Polisen meddelade under onsdagskvällen att de kontaktat en jägare, men till följd av för dåliga siktförhållanden kommer polisens viltsamordnare och jägare att hantera ärendet under fredagen istället.

– Man har gjort en bedömning att man kan få ihop ett nog stort jaktlag på fredagmorgon för att genomföra en åtgärd på ett så säkert sätt som möjligt, säger Lindgren.

Så bör du agera om du möter vilt

Polisen uppmanar allmänheten att vara försiktiga när de vistas i området innan fredag.

– Ser man vilt så ska man inte försöka passera dem, det kan uppfattas som provocerande. Istället ska man kanske välja att vända om och skida tillbaka, säger Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.