Vikarier i Skellefteå skulle hjälpa med hostmaskin – personen avled

Publicerad

En person i Skellefteå blev medvetslös efter att två vikarier skulle hjälpa personen med dennes hostmaskin.

Personen fördes till sjukhus där hen senare avled.

– Det är en allvarlig händelse, säger avdelningschefen hos Skellefteå kommun.

Ansvaret för personlig assistans övertogs av Skellefteå kommun tre månader innan händelsen inträffade. Skellefteåbon hade ett omfattande behov av stöd i sin vardag. Utöver det hade personen också behov av praktiskt stöd vid egenvård, bland annat vid användandet av en hostmaskin. Under perioden jobbade 33 olika assistenter hos personen. 

Det var den första november som två vikarier arbetade hos personen och skulle hjälpa denne med hostmaskinen. Personen blev medvetslös och avled några timmar senare på sjukhus.

”Allvarlig händelse”

Enligt en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) hade Skellefteå kommun inte säkrat det praktiska stöd som personen behövde vid egenvård. 

Verksamheten ska nu bland annat ta del av egenvårdsplanering och bedömning och göra en risk och konsekvensanalys gällande att utföra praktiskt stöd vid egenvård för att förhindra att liknande missförhållanden inte sker igen.

– Det är en allvarlig händelse och vi har gjort en anmälan, nu kommer vi invänta IVO:s utredning, säger avdelningschefen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.