I de paviljonger Psykiatricentrum huserar har det konstaterats att det finns svartmögel. Foto: Patrick Degerman

Personal på psykiatrin blir sjuk – kräver nya lokaler

Publicerad

Psykiatricentrum i Skellefteå har länge dragits med sjukhussyndrom. Bland annat har svartmögel konstaterats i lokalerna och många i personalen har fått omfattande symptom. Då landstinget varit medvetna om problemen men inte agerat anmäler nu skyddombudet nu arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.

I de paviljonger Psykiatricentrum huserar har det konstaterats att det finns svartmögel, men inte i sådana mängder att hyresvärden tvingas till åtgärder. Flera ur personalen har blivit omflyttade, en del sjukskrivna alternativt slutat på grund av inomhusmiljön.

Allvarliga symptom

I anmälan till Arbetsmiljöverket framgår att två tredjedelar av personalen upplever omfattande och allvarliga symptom av inomhusmiljön. Bland de symptom som listas finns: extrem trötthet, heshet, kliande ögon, försämringar i bihålor, utslag, klåda, torra slemhinnor och försämringar av astma.

Strax innan midsommar träffades skyddsombud och arbetsgivaren med syfte att få till stånd en åtgärdsplan. Sedan dess har inget hänt vilket fått skyddsombudet att nu anmäla situationen till Arbetsmiljöverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer