Foto: Marit A Israelsson

Arbetsplatsolycka på batterifabriken i Skellefteå – anställda utsattes för giftig gas

Uppdaterad
Publicerad

En arbetsplatsolycka har anmälts på Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Fyra personer hamnade i ett gasmoln med ammoniak men lyckades springande rädda sig undan.

– Väldigt chockade med rinnande ögon och näsor tog vi oss hostande och flämtande vidare genom lokalen, berättar en person i anmälan till Arbetsmiljöverket.

Det var kvällen den 15 februari när ett rörsystem skulle provtryckas som olyckan skedde. Samtidigt på plats genomfördes kylmaskinservice av en annan personal vilken innebar att gas skulle släppas ut.

I anmälan till Arbetsmiljöverket beskrivs hur personalen kommunicerar sinsemellan om huruvida det kan vara farligt att vistas i lokalen men får lugnande besked om att det ska gå bra, och väljer därför att fortsätta arbetet.

Batterifabriken Northvolt

– Provtryckningen påbörjades men efter cirka en timmes arbete noterade jag ett stort moln. Det var ett stort gasmoln av ammoniak som kom rakt mot mig, står det i anmälan.

Fördes till akuten

Han och övrig personal började springa men omslöts av gasen.

– Luften försvann och mina ögon började rinna. Fortfarande springande försökte jag andas med tröjan över munnen men det gick inte att andas.

Efter 20-30 sekunder kom han fram till ett trapphus där gasen gradvis lättade. Personalen skjutsades till akutmottagningen där ett antal tester gjordes. Efter ett par timmar fick de åka hem.

Arbetsmiljöverket kräver nu att den allvarliga händelsen utreds.

Ska ha större säkerhetsavstånd

SVT Nyheter har sökt ansvariga på berörda företag. Northvolt meddelar att personerna efter omständigheterna mår väl och åter är i arbete.

– Det viktigaste efter sådana här tillbud är förstås att företagen ser till att det inte sker igen, kommenterar Anders Thor som är ansvarig för samhällsrelationer vid Northvolt.

Enligt honom kommer underleverantörerna framöver att ha ett större säkerhetsavstånd vid kontrollerade utsläpp, alternativt leda ammoniaken ned i vattentank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet