Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har problem hela tiden” – hör Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten svara på frågan om Lycksele BB kan tvingas stänga i flera månader. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Lycksele BB kan tvingas stänga igen efter jul: ”Försöker hitta lösningar”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan tidigare står det klart att Lycksele BB stänger två veckor under jul. Men den akuta personalbristen gör att regionen kan tvingas stänga ned verksamheten igen redan i slutet av januari. Det är då är det oklart hur länge.

– Vi jobbar intensivt på att hitta lösningar, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten.

Det är bemanningssvårigheterna som gör att förlossningen i Lycksele kommer att ha stängt under vecka 51 och 52. Då kommer det att finnas jourhavande barnmorska och gynekolog på plats i Lycksele för att kunna hantera akuta händelser under de berörda veckorna.

Alla planerade gravida som ska föda under perioden hänvisas till förlossningarna vid kusten.

Men bemanningspusslet är lika ansträngt efter helgerna. Flera källor uppger för SVT Nyheter att regionen nu sitter i krismöten och kanske tvingas stänga Lycksele BB igen redan vecka 5, i slutet av januari.

”Problem att hitta läkare”

Men det är just nu oklart hur länge avdelningen skulle behöva vara stängd. Hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa bekräftar läget och att det råder stora bemanningsproblem just nu.

– Tidigare har vi främst haft brist på barnmorskor, men den senaste tiden har vi även haft problem att hitta läkare, säger hon.

När ett beslut måste tas kan hon inte säga.

– Jag kan inte svara på när. Men det är viktigt för alla som jobbar där och alla blivande mammor, så vi berättar så fort vi har en plan för detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter