Primärvårdsjouren på Ålidhem i Umeå är överbelastad.

Personalen varnar: Jouren svämmar över

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler söker vård på primärvårdsjouren i Umeå  – trots att de i stället borde gå till sin hälsocentral. Nu säger personalen stopp.

Till primärvårdsjouren på Ålidhem i Umeå ska man ta sig på kvällar och helger om man har akuta symptom. Men inte om de är livshotande – då ska man till akuten.

Men enligt personalen är det många som kommer dit som inte borde vara där.

– Sådana som önskar förnyat recept, eller en förlängd sjukskrivning eller önskar en utredning bör vända sig till sin hälsocentral på dagtid, säger Lena Forsberg, som är avdelningschef på Ålidhems hälsocentral.

Varför ska de inte komma hit?

– Därför att vi har en akutverksamhet, säger Lena Forsberg.

Konsekvenserna har blivit långa köer – särskilt på helgen – och mer stress för personalen. Fler patienter klarar de inte av.

Dyr smäll

Dessutom får varje enskild hälsocentral betala en avgift till primärvårdsjouren för varje patient som söker sig dit på kvällen och helgen i stället för till sin hälsocentral på dagtid. För hälsocentralen på Ålidhem innebär det en extra avgift på en miljon kronor per år.

Vad skulle man kunna göra med de pengarna istället?

– Till en läkartjänst, säger Lena Forsberg.

Istället för att åka direkt till jouren så vill personalen att man ringer sjukvårdsrådgivningen först. Men många är otåliga och vill ha hjälp direkt.

– Jag kan tänka mig att det är svårt att få tider och att man inte vill vänta så lång tid som det kan ta, säger Ingrid Jansson i Umeå.

Hadi Ghafoory menar att problemet ligger hos hälsocentralerna.

– Tänk om de fungerade som de skulle. Då skulle det inte vara lika många som kom till jouren, säger Hadi Ghafoory.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.