Personalens hälsa i fara i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Hög arbetsbelastning riskerar personalens hälsa på flera avdelningar vid Skellefteå lasarett. Det anser Arbetsmiljöverket efter inspektioner.

Arbetsmiljöverket har gjort inspektioner på anestesi-, operations- och intensivvårdsavdelningen på Skellefteå lasarett. Resultatet är nedslående: både vård- och omsorgspersonal, läkarna och ledningen har så hög arbetsbelastning att det är risk för ohälsa.

Den gemensamma uppfattningen bland personalen är att situationen har blivit ”helt hopplös” efter nedskärningar under landstingets stora besparingspaket, projektet Balans.

Överbelastade läkare

Det saknas för närvarande fem specialistläkare vilket gör att jourpassen för läkarna ligger tätt inpå varandra med mycket helger och nattarbete. Möjligheterna till återhämtning för dem blir sämre. Dessutom har två av de arbetande läkarna ett helt års kompledighet att ta ut.

Arbetsmiljöverket anser att gällande arbetsmiljöregler inte följs på avdelningarna, och att alla de brister och risker som framkommit inte finns upptagna i en skriftlig handlingsplan.

Måste ta in kupévärmare

Även den fysiska arbetsmiljön är dålig – läkarsekreterarna som jobbar vid datorn hela dagen har inte höj- och sänkbara bord. På vintern är det så kallt i deras rum att de måste använda kupévärmare för att inte frysa.

Nu föreslår Arbetsmiljöverket ett möte i september med verksamhetsområdeschefen för att diskutera problemen, tillräcklig bemanning, arbetsmiljöplaner och handlingsplaner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.