Foto: SVT/TT

Ny studie vid Umeå universitet: Personer med psykisk sjukdom löper större risk att dö i infektionssjukdomar

Publicerad

Personer med psykos eller bipolär sjukdom löper sexfaldigt ökad risk att dö eller bli allvarligt sjuk i infektionssjukdomar, influensa, lunginflammation eller blodförgiftning. Detta visar en ny registerstudie vid Umeå universitet.

Studien svarar inte på varför de svårt psykiskt sjuka löper kraftigt ökade risk att bli sjuka och dö i infektionssjukdomar. En möjlig delförklaring skulle kunna vara att psykiskt sjuka oftare också lider av andra underliggande kroppsliga sjukdomar och därför är skörare.

– Det gör att man borde diskutera att sätta in mer förebyggande åtgärder för dessa grupper, säger Niklas Nilsson, forskningsassistent i psykiatri vid Umeå universitet och förstaförfattare till studien.

Ökad risk att dö i covid-19

Studien visar även att svårt psykisk sjuka löpte ökad risk att dö i covid-19. Resultaten ledde till att flera länder valde att prioritera denna grupp för vaccination.

– I början av pandemin så tänkte vi att det här måste vi undersöka så att vi kan hjälpa personer med psykisk ohälsa så bra som möjligt. Då valde vi att titta på hur det går för personer med bipolär och psykossjukdom som får covid-19 och liknande sjukdomar som influensa, säger Niklas Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.