Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det känns skittråkigt” – hör krögarna Jonas Markström och Markus Richtmann i Skellefteå om att restaurangutbildningen ställs in. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Planerad restaurangutbildning i Skellefteå ställs in – väcker stark kritik hos krögare

Uppdaterad
Publicerad

Det är akut brist på kockar i Skellefteå. Trots det blir det ingen platsförlagd restaurangutbildning för Skellefteås gymnasieelever till hösten. Beslutet väcker stark kritik.

– Man tappar hoppet, säger krögaren Markus Richtmann.

Det blir ingen platsförlagd restaurangutbildning för Skellefteås gymnasieelever till hösten, trots kommunens besked i höstas om att den skulle återupptas. Det beslutades av en enig gymnasienämnd under torsdagen.

– Det känns skittråkigt att kommunen struntar i oss krögare. Vår näring är tydligen inte viktig, säger Markus Richtmann.

Elva sökande

Elva stycken hade sökt restaurang- och livsmedelsutbildningen som sitt förstahandsval, sju av dem med behörighet. Därmed stod fem av utbildningens 16 platser tomma. Några som läraren Jonas Markström menar skulle ha fyllts efter andrahandsvalet.

– Elever som inte uppnått fullständig behörighet kan komma in på restaurangprogrammet där de läser upp betygen under utbildningens gång, säger han.

– Jag begriper inte hur man kan fatta ett sådant beslut i en kommun som avser att växa och bli fler invånare, säger Jonas Markström.

Gymnasienämnden: Ekonomiskt beslut

Joakim Dahlgren (S) är gymnasienämndens ordförande. Han menar att det var ekonomiska skäl till beslutet.

– Vi hade förhoppningen att starta upp, men vi har ett ekonomiskt ansvar och en pengapåse som vi måste fördela. Det är ett av de dyraste programmen vi har i Skellefteå, säger han.

Blev sökbart efter tre år i dvala

För tre år sedan togs programmet bort, dels på grund av för få sökande och dels för att det var för dyrt. Under 2024 blev programmet sökbart igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.