Foto: SVT / Arkivbild

Planerade kejsarsnitt flyttas från Umeå till Lycksele

Publicerad

Från och med februari kommer vissa planerade kejsarsnitt att genomföras i Lycksele istället för Umeå. Detta som ett led i att få en mer jämn fördelning inom verksamheterna.

Förlossningstalen har de senaste åren gått ner i Lycksele medan beläggningen på BB i Umeå är hög.

– För att bättre nyttja våra samlade resurser inom förlossningsvården behöver förlossningarna fördelas jämnare mellan de tre sjukhusen i länet, säger Eva Innala, verksamhetschef för Centrum för obstetrik och gynekologi vid Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.

De som berörs av förändringen är kvinnor i Umeå med omnejd som genomgår normala graviditeter och ska förlösas med planerat kejsarsnitt

– Patienterna kommer få samma vård och omhändertagande vid Lycksele lasarett som på Norrlands universitetssjukhus, säger Eva Innala.

De som redan har ett planerat kejsarsnitt i Umeå kommer fortfarande att förlösas där. Dock finns möjligheten att förlösas i Lycksele om man önskar.

Att just planerade kejsarsnitt flyttas beror på att det finns barnläkare i tjänst på Lycksele lasarett under dagtid då kejsarsnitten utförs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.