Joakim Åsberg från Akademikerförbundet SSR. Foto: SVT/Pressbild

Planerar manifestation för välfärden i Umeå

Publicerad

På lördag hålls en manifestation för välfärden på Rådhustorget i Umeå. Bakom initiativet står nätverket ”Välfärd i Umeå” som består av flera fackförbund och privatpersoner.

En av de som kommer att vara på plats är Joakim Åsberg från Akademikerförbundet SSR. Han berättar att nätverket är lokalt, men att man hoppas att det ska sprida sig till fler städer runt om i landet. Målet är att politikerna ska ha mer fokus på välfärdsfrågorna och de kräver att riksdagen och regeringen ser till att kommuner och regioner klarar sitt uppdrag.

– Krav och resurser går inte ihop för de som jobbar i välfärden, säger Joakim Åsberg.

Att flera partier på riksnivå vill skjuta till pengar till välfärden är bra, tycker han.

– Det är positivt att det börjar hända saker på nationell nivå. Men vi är inte i mål, vi behöver långsiktighet. Det behövs ett brett engagemang från politikerna, säger Joakim Åsberg.

I styrgruppen för nätverket finns representanter från fackförbunden Kommunal, Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund, Vision, Vårdförbundet, Akademikerförbundet SSR, Funktionsrätt samt privatpersoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer