Skiss över det planerade torget i Tärnaby. Bakom torget syns liftsystemet som planeras. Foto: ÅF Infraplan

Planerar satsning i Tärnaby

Uppdaterad
Publicerad

Tärnaby ser ut att få ett nytt torg med utrymme för butiker, samhällsservice och rekreationsytor. En lift från centrum kan också komma att byggas om allt går som Storuman kommun vill.

Projektet är en del av ”Attraktiva Storuman – Samhandling vid stora investeringar”, ett projekt som går ut på att skapa en bestående attraktionskraft och att få folk att bosätta sig i kommunen, detta med anledning av planerna på gruvan i Rönnbäcken. Men delar av planerna verkar bli av oavsett om det blir en gruva. Det samverkas i grupper med näringsliv, politiker och föreningar.

En av planerna är en ny lift.

– Vi undersöker möjligheterna att bygga en lift från centrum upp mot det befintliga liftsystemet. Det blir lite friåkning mellan systemen, säger Jimmy Lindberg, nytillträdd projektledare för Attraktiva Storuman.

Planerna på en lift är dock inte helt oproblematisk då kyrkogården ligger där.

Väntar på översiktsplanen

2011 togs det fram nya fördjupade översiktsplaner. Men Tärnabys gick inte igenom, på grund av gruvplanerna. Under året beräknas den nya översiktsplanen vara klar, innan dess kan ingenting klubbas. Den kommer ställas ut inom någon månad. Det mesta tyder ändå på att förändringarna i centrum blir av.

– Det här vore oerhört positivt. Det behövs en injektion i samhället, säger Jimmy Lindberg. Det är de flesta överens om.

Kostnaden för att ta fram planerna ligger på kommunen. När det gäller förverkligandet av projektet kommer delar av kostnaderna landa på kommunen. Även näringslivet och eventuella exploatörer kommer behöva skjuta till.

– Det hela förutsätter att andra går in och investerar också, säger Tomas Mörtsell (C), kommunalråd i Storuman.

Fas ett är inte avhängigt att det blir någon gruva.

– Det finns en samsyn kring det här. Vi vill göra Tärnaby mer attraktivt oavsett gruva, säger Jimmy Lindberg.

Fas två

Innan torget kan bli verklighet gäller det att hitta lösningar med privata ägare av byggnader intill torget. Det förs diskussioner med fastighetsägarna om hur framtidens centrum ska se ut.

Fas två däremot, där 200 nya bostäder ingår, beror helt på om det blir en gruva i Rönnbäcken. Arbetskraften vid den eventuella gruvan kommer lokaliseras till Tärnaby.

– Vi behöver lite nya bostäder oavsett, bland annat på grund av säsongselever. Men det är givetvis inte i närheten av samma storleksordning som om gruvan blir av, säger Jimmy Lindberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.