Foto: TT

Planerad industrisatsning kan gynna skogsägarna

Uppdaterad
Publicerad

Det finns planer på att skapa ett stort bioraffinaderi i Örnsköldsvik på Domsjös fabriksområde. Om planerna går i lås kan verksamheten skapa 5.000 nya jobb i regionen.

En förstudie är gjord för att undersöka möjligheterna att bygga ett bioraffinaderi i storformat i Örnsköldsvik.

Det är forskningsföretaget Processum som leder förstudien som stöds av 13 företag inom främst skogs- och kemibranschen.

Kan generera tusentals jobb

Enligt allehanda.se skulle fabriken kosta 15 miljarder kronor och kunna generera 5.000 jobb i landets norra region – 1.500 i fabriken, 2.500 i skogsbruket och resten i nya värdekedjor.

– På Norra Skogsägarna tycker det är jättebra. Vi driver en linje om att vi ska ha mer bioekonomi i samhället och vi är oroliga över de fossila ämnen, och vad de gör med oss och människor, säger Ulrika Winberg-Jonsson, kommunikatör på Norra Skogsägarna, ett företag som följer processen under förstudien av det tilltänkta bioraffinaderiet.

Produktionen i den planerade fabriken skulle baseras enbart på skogsråvara och anläggningen vara självförsörjande på energi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.