Polis varnar för opålitliga hantverkare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Västerbotten går ut med en varning för kringresande hantverkare som rör sig i länet.

Under den senaste tiden har ett antal fastighetsägare i Västerbotten fått erbjudande om stensättning, asfaltering, målning och takarbeten utförd av engelsktalande personer.

Uppmanar till eftertanke

Polisen uppmanar allmänheten att tänka efter noga innan man beställer arbeten, då det ofta kan bli dyrt att anlita kringresande asfaltsläggare.

”Ofta vill man ta betalt i förskott och sedan utförs inte jobbet till fullo. För att slutföra jobben vill man ha mer pengar och i samband med detta har det förekommit hot och utpressning. Arbeten kan ibland också vara dåligt gjorda och det uppstår svårigheter att reklamera jobben”. Så skriver polisen bland annat om de kringresande hantverkarna.

Vill ha tips

Eftersom personerna förflyttar sig inom landet är det viktigt attpolisen får tips från allmänheten vid misstanke om oseriösaarbeten. Genom att polisen får information om företeelsen kanomfattningen kartläggas.

Så undviker du oseriösa sten- och asfaltsläggare

Kontrollera alltid om f-skattsedel finns, via Skatteverket.

Ta referenser från tidigare utförda arbeten.

Begär id-handlingar på personerna.

Teckna skriftligt avtal om vad som ska utföras av hantverkaren och vad det kostar – låt inte arbetet påbörjas utan att ni klarat ut alla detaljer.

Undvik kontantbetalning och förskottsbetalning.

Om du misstänker att du blir kontaktad av oseriösa asfaltsläggare så undvik dialog – säg nej tack och stäng dörren.

Om du blir kontaktad av asfaltsläggare, om du tycker att du blivitutsatt för brott i dina kontakter med personerna eller observeratnågot som gör dig misstänksam, kontakta polisen på telefonnummer114 14.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.