Foto: TT

Polisbilar utrustas med nya kameror

Uppdaterad
Publicerad

Nya kameror som läser av registreringsskyltar ska hjälpa polisen sålla ut de fordon som behöver stoppas. Utrustningen kommer monteras i ungefär 100 polisbilar över hela landet under hösten. Västerbottenspolisen får fem av kamerorna.

Kamerorna kommer läsa av skyltar på fordon i närheten och jämför sedan mot vägtrafikregistret och registret för efterlysta fordon. Vid en träff kan fordonet stoppas för vidare kontroll.

Utrustningen har testats i elva fordon under våren från Ystad i söder till Hudiksvall i norr. Till hösten kommer man även testa kameror på stativ längs vägkanten.

Systemet kallas ANPR och används redan i flera länder.

Det blir totalt fem kameror som kommer monteras i polisfordon i Västerbotten. En i Skellefteå och fyra i Umeå. Dessutom kommer Skellefteåpolisen testa en kamera på stativ.

– Det här ANPR-systemet kan bara monteras i de senaste polisbilarna. När vi får fler nya fordonsleveranser finns möjligheten att det bli fler kameror, säger Gunnar Österberg, kommisarie vid Skellefteåpolisen.

– Det här är egentligen en ersättning för skattemärket. Det blir lättare att göra kontroller nu. 

Fakta: ANPR

– Förkortningen står för Automatic Number Plate Recognition, automatisk avläsning av registreringsskyltar.

– Efter att skattemärket på bilar togs bort 2010 har polisen haft behov av ett verktyg för att enkelt upptäcka fordon som till exempel har körförbud eller är efterlysta.

– Enligt polisen lagras inga uppgifter.

– Någon statistik över hur många fordon med brister som upptäcktes under vårens testperiod finns inte, eftersom informationen i datorn raderas efter en träff av integritetsskäl. Inför hösten utvecklar Rikspolisstyrelsen systemet så att anonym statistikuppföljning blir möjlig – antal träffar, typ av brister och var de upptäcks.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.