Polisen ökar resurserna inför rallyt i Umeå – större risk för stöld och sexköp

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i september har polisen arbetat med planeringen inför rallyfesten nästa helg. 100 000 besökare har man tagit höjd för och utöver ett säkert arrangemang ser myndigheten ökade risker med stöldligor och sexköp.

– Det har varit en utmaning att planera utifrån covidläget, men nu blir det ett fullskaligt rally med stor publiktillströmning som vi ser fram emot att arbeta med, säger Fredrik Jeppsson, kommenderingschef under rallyt.

Under planeringen har polisen plockat erfarenheter från kollegorna i Värmland där rallyt tidigare huserade. En skillnad i och med flytten till Umeå är att man räknar med att betydligt fler personer kommer att ta sig ut till specialsträckorna med snöskoter.

Länsstyrelsen har avlyst stora områden och förbjuder skotertrafik, både med hänsyn till rennäringen och ur säkerhetssynpunkt. Istället har man gjort skoterleder ut till specialsträckorna.

– Följ skyltningarna och kolla upp på kartor innan ni tar skotern ut till de här sträckorna, säger Andreas Pehrson, insatschef.

Arbetar riktat mot prostitution

Tidigare erfarenheter visar att viss typ av brottslighet väntas öka i samband med att antalet människor ökar under rallyfesten. Polisen ser en ökad risk för att internationella stöldligor kan dyka upp.

Även sexhandeln väntas öka – där gör polisen gemensam sak med kommunen och länsstyrelsen och kommer att arbeta riktat mot prostitution.

– Vi har tagit höjd för att arbeta riktat mot prostitution och det är utifrån den aktuella lägesbilden för insatsen, säger Emmelie Rahimi, biträdande insatschef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.